Skapa en hållbar och EKO-nomisk hotellverksamhet

November 20, 2023, 10:06 AM EST

Besöksbranschen är i ständig förändring. Trender kommer och går, men hållbarhet verkar vara här för att stanna. Varför? Dagens resenärer är inte bara ute efter en bekväm säng, de vill också känna att de lämnar ett positivt fotavtryck efter sig.

Den miljövänliga revolutionen

Att vara verksam inom besöksbranschen innebär inte bara att man måste förstå sina kunder, utan också att man måste ta hänsyn till deras värderingar. Hållbarhet är inte bara ett modeord – det är övergången till ett mer ansvarsfullt sätt att agera på.

Varför hållbarhet är viktigt för ditt resultat

Att satsa på hållbarhet är mer än ett etiskt val – det påverkar verksamhetens vinst. Miljömedvetna resenärer föredrar i allt högre grad boenden som speglar deras värderingar. Genom att bli miljövänliga sparar hotell och liknande verksamheter resurser och ökar sin attraktionskraft och lönsamhet.

Behöver du övertygas?

 • 81 % av resenärerna anser att hållbart resande är viktigt, och hälften säger att klimatförändringarna påverkar deras resval.1
 • Booking.com fann att 70 % av resenärerna är mer benägna att boka boenden som de vet är miljövänliga.1
 • Hela 57 % skulle känna sig mer bekväma med att bo på ställen som är hållbarhetscertifierade.1

Att bli grön: Tips för hotellägare och liknande verksamheter

Att driva ett hotell har sina utmaningar. Med resenärer som hela tiden ändrar önskemål kan det vara svårt att hänga med. Men här kommer goda nyheter: att göra ditt hotell mer miljövänligt är enkelt och kostar inte en förmögenhet. I själva verket kan det spara pengar i det långa loppet. Genom att göra bra saker för miljön drar du också till dig fler gäster som bryr sig om planeten. 

Här är några exempel som inte kostar skjortan:

 • Hållbara material: Använd miljövänliga material som bambu, ekologisk bomull och återvunnen fiber.
 • Energieffektivitet: Välj LED-lampor, energieffektiva apparater och smarta termostater.
 • Minskning av avfall: Minimera användningen av engångsplast och inför källsortering.
 • Lokala inköp: Samarbeta med lokala leverantörer. Det minskar koldioxidavtrycket och främjar lokala företag.
 • Engagemang i samhället: Starta volontärprogram och samarbeta med lokala miljögrupper.
 • Utbildning: Försäkra dig om din personal känner till och kan berätta om era miljövänliga satsningar.
 • Marknadsföring: Förmedla ditt engagemang för hållbarhet genom din online-närvaro och i din marknadsföring.

Visa upp att ditt hotell värnar om miljö och hållbarhet

Att bli ett miljövänligt hotell handlar om att införa miljövänliga metoder och rutiner och sedan effektivt kommunicera detta till dina potentiella gäster. Här är några viktiga steg, baserade på insikter från Expedia 2, som kan göra dig till ett förstahandsval för den miljömedvetna resenären:

 • Partnerskap med lokala aktörer: Samarbeta med lokala företag och restauranger för att främja äkta, lokala upplevelser och stödja närområdet.
 • Grön kommunikation: Erbjud gästerna information och alternativ för transporter med lägre miljöpåverkan, som cykeluthyrning eller transferservice med miljövänliga fordon.
 • Kulturellt engagemang: Tillhandahåll information om hur gästerna kan engagera sig i och respektera den lokala kulturen under sin vistelse.
 • Boende med låg miljöpåverkan: Dela med dig av hotellets miljöinsatser, t.ex. energibesparande åtgärder eller vattenbesparande metoder, saker som aktivt minskar miljöpåverkan.
 • Tipsa om utflykter och aktiviteter: Ge förslag på lokala platser eller aktiviteter som inte är så exploaterade. Det ger gästerna en unik upplevelse samtidigt som strömmen av turister fördelas.
 • Synliggör ditt hållbarhetsarbete: Avsätt en del av din webbplats för information om miljövänligt resande. Det gör att gäster enkelt kan se och förstå dina insatser när de planerar sin resa.

Genom att informera om dina satsningar och marknadsföra dem på ett äkta sätt kan du nå ut till miljömedvetna resenärer och höja ditt hotells rykte på det här området.

Sirvoy: En bra partner för att uppnå hållbarhet

Som din partner i hållbarhet ligger Sirvoy väl till med sitt avancerade molnbaserade hotellhanteringssystem.

 • Digital omvandling: Övergången från papper till digital hantering minskar avfallet och förbättrar dina hållbarhetsmål.
 • Ökad effektivitet: Effektivisera verksamheten genom att minimera onödigt arbete och se till att resurserna används optimalt.

Under din resa mot hållbarhet ska du komma ihåg att det inte är något som sker över en natt. Det kräver engagemang och målmedvetet arbete. Med Sirvoy utvecklar du inte bara din verksamhet, du bidrar också till en grönare värld.

Referenser: 

 1. Booking.com (Sustainable Travel Report, 2022) 
 2. Expedia Group (Sustainable Travel Study, 2022)