Duurzaamheid omarmen voor ECO-nomische gastvrijheid

November 20, 2023, 10:02 AM EST

In de dynamische wereld van de horeca veranderen trends snel, maar duurzaamheid is stevig aan het wortelen. Waarom? Omdat reizigers tegenwoordig niet alleen op zoek zijn naar een comfortabel bed, maar ook willen weten of ze een positieve voetafdruk achterlaten.

De milieuvriendelijke revolutie

In de gastvrijheidssector moet je niet alleen je klanten begrijpen; je moet je ook kunnen vinden in hun veranderende waarden. Duurzaamheid is niet zomaar een modewoord – het is de verschuiving naar een meer verantwoorde manier van zakendoen.

Waarom duurzaamheid belangrijk is voor uw bedrijfsresultaten

Duurzaamheid omarmen is meer dan een ethische keuze voor hotels: het heeft direct invloed op de winst. Milieubewuste reizigers geven steeds vaker de voorkeur aan accommodaties die hun waarden weerspiegelen. Door groen te gaan, besparen hotels hulpbronnen en vergroten ze hun aantrekkingskracht en winstgevendheid.

Overtuiging nodig?

 • 81% van de reizigers vindt duurzaam reizen cruciaal en de helft zegt dat klimaatverandering hun reiskeuzes beïnvloedt.1
 • Booking.com ontdekte dat 70% van de reizigers eerder geneigd is om een accommodatie te boeken waarvan ze weten dat deze milieuvriendelijk is.1
 • Een aanzienlijke 57% zou zich meer op zijn gemak voelen bij een verblijf in accommodaties met duurzame certificeringen.1

Groen gaan: Tips voor hoteliers

Hoteleigenaar zijn kan een uitdaging zijn. Met reizigers die steeds andere dingen willen, kan het moeilijk zijn om bij te blijven. Maar hier is goed nieuws: je hotel milieuvriendelijker maken is gemakkelijk en niet duur. In feite kan groen gaan je op de lange termijn geld besparen. Door goede dingen te doen voor het milieu, trek je ook meer gasten aan die om de planeet geven. 

Hier zijn een paar voorbeelden die niet duur zijn:

 • Duurzame materialen: Gebruik milieuvriendelijke materialen zoals bamboe, biologisch katoen en gerecycleerde vezels.
 • Energie-efficiëntie: Kies voor ledverlichting, energiezuinige apparaten en slimme thermostaten.
 • Afvalvermindering: Beperk plastic voor eenmalig gebruik tot een minimum en introduceer recyclingprogramma’s.
 • Lokale inkoop: Werk samen met lokale leveranciers, verminder de ecologische voetafdruk en stimuleer bedrijven uit de gemeenschap.
 • Betrokkenheid bij de gemeenschap: Initieer vrijwilligersprogramma’s en werk samen met lokale milieugroepen.
 • Onderwijs: Zorg ervoor dat het personeel de groene praktijken van de vestiging begrijpt en erover kan communiceren.
 • Marketing: Benadruk je inzet voor duurzaamheid via je online aanwezigheid en promotiemateriaal.

Laat je hotel zien als de ultieme Eco-Haven

Een milieuvriendelijk hotel worden gaat over het introduceren van groene praktijken en het effectief communiceren van deze acties naar je potentiële gasten. Hier zijn enkele waardevolle stappen, gebaseerd op de inzichten van Expedia 2 , om je etablissement te positioneren als een topkeuze voor de milieubewuste reiziger:

 • Lokale partnerschappen: Werk samen met lokale bedrijven en restaurants om authentieke ervaringen te promoten en de gemeenschap te ondersteunen.
 • Groen vervoer: Bied gasten informatie of opties voor vervoer met minder impact op het milieu, zoals fietsverhuur of pendeldiensten met milieuvriendelijke voertuigen.
 • Cultureel engagement: Hulpmiddelen verstrekken over hoe gasten tijdens hun verblijf lokale culturen en gemeenschappen kunnen leren kennen en respecteren.
 • Accommodatie met een laag milieueffect: Deel details over de inspanningen van je hotel, zoals energiebesparende maatregelen of waterbesparingspraktijken, die de ecologische voetafdruk actief verkleinen.
 • Aanbevelingen voor bestemmingen: Stel minder bekende lokale plekjes of activiteiten voor die niet overvol zijn, zodat gasten een unieke ervaring opdoen en het toeristenverkeer wordt verdeeld.
 • Duurzaamheid Infotoegang: Wijs een gedeelte van je website toe aan informatie over duurzame reizen, zodat gasten tijdens het plannen van hun reis gemakkelijk inzicht krijgen in je eco-inspanningen.

Door deze maatregelen te integreren en op authentieke wijze te promoten, kun je milieubewuste reizigers aanspreken en de reputatie van je hotel op het gebied van milieuvriendelijkheid verbeteren.

Sirvoy: Uw ideale partner voor het bereiken van duurzaamheid

Sirvoy, als uw partner in eco-business, staat in de voorhoede van de groene revolutie met zijn geavanceerde cloud-based hospitality management systeem.

 • Digitale transformatie: Migreer van papier naar digitaal, verminder afval en stimuleer je duurzaamheidsdoelstellingen.
 • Efficiëntieverbetering: Stroomlijn activiteiten die de overmaat minimaliseren en voor een optimaal gebruik van bronnen zorgen.

Denk eraan dat duurzaamheid niet van de ene op de andere dag tot stand komt. Het vereist toewijding, consistentie en inzet. Met Sirvoy ontwikkel je niet alleen je bedrijf, maar draag je ook bij aan een groenere wereld.

Referenties: 

 1. Booking.com (Rapport Duurzaam Reizen, 2022) 
 2. Expedia Groep (Studie Duurzaam Reizen, 2022)