Voorbereiding op de massale toestroom van toeristen in 2022

August 19, 2021, 07:21 PM EDT

Heeft deze kop uw aandacht getrokken? Is het slechts wishful thinking of iets waar onze industrie op voorbereid moet zijn?

Zoals honkballegende Yogi Berra ooit zei: “Het is moeilijk om voorspellingen te doen, vooral over de toekomst.” Dit weerhoudt sommige sociale wetenschappers er echter niet van te geloven dat we binnenkort zoiets als de ‘roaring 20s’ zullen meemaken, toen de jaren 1920 een sociale bloei doormaakten na een lange periode van oorlog, Spaanse griep en andere onzekerheden. Destijds wilde een opgesloten generatie eropuit gaan en ten volle van het leven genieten.

Zoals u wellicht weet, zijn er veel artikelen gepubliceerd over horecatrends na COVID. Maar zoals Yogi hierboven al zei, is het moeilijk om met zekerheid te weten wat onze vooruitzichten op korte en middellange termijn zullen brengen. Maar over het volgende zijn we zeker:

  1. Covid-19 zal tot een einde komen of op zijn minst beheersbaar zijn
  2. Leven en zaken keren terug naar een ‘ander’ normaal
  3. Er is een opgehoopte vraag naar toerisme

Dit wetende, hoe kunnen wij als industrie en, nog belangrijker, voor ons kleine en middelgrote operators, voorbereid zijn op deze vraag?

Insiders uit de branche zien nu deze zich ontwikkelende trends:

44% van de reizigers zei dat de laatste vakantie die ze namen meer dan een jaar geleden was.

77% van de wereldwijd ondervraagde reizigers meldde dat internationaal reizen na vaccinatie op de planning staat, en 86% van hen zou in eigen land reizen.

Staycations, Workcation / Flexcation, Vaxications

Trend

• 86% van de ondervraagde reizigers wereldwijd meldde dat binnenlandse reizen na vaccinatie op de kaart staan (Tripadvisor)

Staycation is niet alleen thuis blijven, maar reizen binnen uw eigen land. Zoals de bovenstaande statistiek laat zien, zal deze trend zich in de nabije toekomst waarschijnlijk voortzetten.

Workcation en zijn naaste neef Flexcation (werk en ontspanning combineren) — Het afgelopen jaar zijn mensen geconditioneerd om thuis te werken. Vanwege Covid-19-beperkingen die nog steeds van kracht zijn in veel landen over de hele wereld, zal dit waarschijnlijk pas in 2022 veranderen. Het is geen verrassing dat Google Analytics een explosie van zoekopdrachten laat zien op de term ‘Workcation’. Dit type klant is het zat om thuis opgesloten te zitten en wil voor de verandering eens op een andere locatie werken. Maar het gaat niet alleen om zaken, ze willen zinvolle vrije tijd vinden op hun verhuurlocatie.

Vaxication is een ding… Veel expats en anderen in landen waar het vaccin niet direct beschikbaar is, zijn bereid om naar andere landen te vliegen om zich te laten vaccineren. Meestal betekent dit 2 weken quarantaine en tot 2 maanden in sommige rechtsgebieden om de tweede dosis te krijgen en toestemming te krijgen om te reizen.

Dit kunnen uw gegarandeerde langetermijnklanten zijn.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

De bovenstaande klanten zijn meestal op zoek naar een langdurig verblijf. Ze onderzoeken zorgvuldig welke vestigingen hen het volgende kunnen bieden:

• Snel en betrouwbaar internet

• Doorlopende hygiëneprotocollen, social distancing etc.

• Langdurige kortingen

• Bureau, slimme monitor/tv, entertainment op de kamer

• Lokale ervaring, outdoor tours & activiteiten

• Gratis ontbijt

• Drank/eten voucher

• Opgewaardeerde kamer

Op dit moment denk je misschien: “Mijn bedrijf heeft Covid-19 ternauwernood overleefd, en nu moet ik mijn winst weggeven en investeren in nieuwe technologie?”. Het antwoord is… niet persé.

Hier is waar het om gaat … 70% van de ondervraagden is bereid extra te betalen voor bedrijven met hun favoriete voorzieningen en diensten! Met andere woorden, deze klanten zijn op zoek naar waarde. Als een etablissement alleen maar een kamer kan bieden, zal deze klant waarschijnlijk op zoek gaan naar iets anders, hoe goedkoop het ook wordt geadverteerd.

Dit is het moment om goed naar uw operatie te kijken om te zien hoe u kunt voldoen aan de verwachtingen van uw potentiële klanten. Kijk eerst naar het laaghangend fruit, dingen die misschien heel weinig kosten. Kunt u uw internet/wifi upgraden? Kunt u contact opnemen met lokale touroperators/sportscholen/spa’s om pakketkortingen aan te bieden? Picknickmanden worden altijd gewaardeerd voor wandelaars. Kunt u opgewaardeerde kamers en kortingen aanbieden voor een langdurig verblijf? Gratis parkeren? Gratis ontbijt (gratis als in ‘gebundeld’ in de prijs tegen een hoger tarief – als je geen keuken hebt, kun je samenwerken met een lokale restauranthouder). Ofwel in de kamer of gescheiden en comfortabele werkruimtes? Door goed naar uw bedrijf te kijken, is het waarschijnlijk dat u uw waarde kunt opwaarderen met zeer weinig kosten.

Andere zaken kunnen een investering met zich meebrengen die u van jaar tot jaar kunt gebruiken en die een bron van voortdurende extra inkomsten zijn. Hoe zit het met fietsen en scooterverhuur? Een klein café of andere voorzieningen zoals een jacuzzi, sauna, koelkast op de kamer, gevulde drankkast enz.

Eerlijk gezegd is de sky de limit, en het zal waarschijnlijk wat creativiteit van jouw kant vragen om op te vallen tussen de massa. Als suggestie, waarom zou u uw huidige en vroegere klanten niet ondervragen en hen suggesties laten doen over wat hen zou kunnen verleiden om terug te keren naar uw vestiging en locatie.

En onthoud dat het leveren van ‘waarde’ aan uw klant niet betekent dat u uw winst weggeeft. 70% is bereid er meer voor te betalen!

Uw PMS voor u laten werken

Sirvoy maakt het u gemakkelijk om incentives te beheren. U kunt eenvoudig kortingen instellen voor langdurig verblijf, couponcodes, uw kamers aanbieden als arrangementen, verhuur enz. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor ideeën, aangezien we klanten over de hele wereld ondersteunen en suggesties kunnen geven over hoe u uw systeem het beste kunt instellen.

Volgende maand bespreken we…

Hoe u uw online reputatie beheert om het aantal boekingen te laten groeien.