Hur man säljer fler rum med bättre hotellbilder

February 06, 2019, 04:15 PM EST

En sak som alla hotellägare har gemensamt, oavsett om de äger ett B&B, hotell, en camping eller ett vandrarhem är att de alla behöver bilder och/eller videofilmer för att visa upp sin verksamhet. Dessa fotografier är oerhört viktiga eftersom de vanligtvis är hotellets första kontakt med gästerna och som vi alla vet, fastnar ofta det första intrycket. Att engagera er kund genom effektiv användning av bilder kan framkalla en känslomässig koppling till ert hotell vilket kan vara nödvändigt för att få dem att göra en bokning.

Vi pratade med fastighetsfotografen och inredningsfotografen Anna Larson för att se vilka tips hon kan ge till hotellägare som vill ha bästa möjliga bilder på sina hotell. Hon tog upp hur viktigt det är att fotografera hotellet exakt rätt och gav några användbara tips och tricks för alla som tänker fotografera på egen hand. Den här intervjun är perfekt för er oavsett om ni funderar på att helt förändra era bilder eller bara uppdatera dem för 2019!

Kan du förklara hur fotografering av hotell skiljer sig från andra typer av fotografering?
Anna: Det dyker upp helt andra problem när man fotograferar hotell. Du arbetar med livlösa föremål istället för levande varelser. Du måste flytta runt föremål för att få dem att se bra ut vilket är en färdighet som bara förvärvas genom tid och erfarenhet. Fotografering av hotell handlar om placering och komposition för att visa ett rum från sin allra bästa sida.

Vad ska ett hotell leta efter när man väljer en fotograf?
Anna: De borde leta efter en fotograf med en uppenbar känsla för design. Ni behöver någon som är bra med de tekniska aspekterna av att skapa och producera bra bilder, men lika viktigt, någon med verklig konstnärlig förmåga. En sann designer kommer att förbereda ert hotell och göra i ordning varje område med rätt rekvisita för att visa upp alla rum perfekt.

Så var ska de leta efter inspiration?
Anna: Instagram förstås. Det är det perfekta stället att hitta mängder av bra bilder. Leta efter bilder som tilltalar er och kontakta fotografen för att få en mer detaljerad inblick i deras arbete i så många olika miljöer som möjligt. Titta också på andra hotellwebbplatser, ni kan ofta hitta hänvisningar till fotografens arbete eftersom det är upphovsrättsskyddat material. Googla webbplatser och kolla in bilder på nätet. Numera finns det massor av information, så det är inte svårt att hitta äkta talang. Inget kan ändå ersätta tips från vänner och kollegor, men lita inte bara på ett sådant tips utan var noga med att alltid titta på en fotografs tidigare arbete.

Så skulle du rekommendera att ett hotell tar egna bilder och vilka tips skulle du ge dem?
Anna: Mitt bästa tips är att rekommendera att ett hotell aldrig fotograferar själva. Även med rätt utrustning finns det för många saker som kan gå fel och om du vill ha en professionell finish behöver du en professionell fotograf. Men eftersom jag har blivit ombedd att ge några tips ska jag göra det men kom ihåg att det inte är en idiotsäker metod för att få en perfekt bild eftersom det finns så många variabler!

12 tips som jag tycker är nyckeln till att få ett bra resultat är:

 • Se till att allt är glittrande rent.
 • Ta bort alla personliga föremål, städartiklar och ljusa plastobjekt från rummet. Tänk minimalt!
 • Se till att sänglinnet matchar. Håll er till neutrala färger, helst vit eller beige.
 • Alla handdukar ska ha samma färg, återigen se till att det är neutrala färger.
 • Hallen ska vara helt tom.
 • Försök inte att gömma saker, till exempel lägga saker bakom tvättställ eller skåp.
 • Göm inte ett bra golv, flytta mattor eller liknande och sikta på att få ett lugnt intryck.
 • Försök aldrig fotografera med en mobiltelefon. Det spelar ingen roll om mobilen har den bästa kameran på marknaden. Det är inte ett alternativ, tro mig!
 • Halvprofessionella kameror kan fungera, men då är belysningen avgörande. Prova och använd vädret genom att vänta på en fin ljus dag.
 • Använd aldrig blixt. Detta kommer att resultera i hårda linjer med skuggor som leder till platta matta bilder. Naturligt dagsljus mjukar upp ett foto och ger ett mer naturligt resultat.
 • Använd en lins på en ljus dag utan blixt. På en vidvinkellins går jag till max 20. Därefter blir den för bred och vinklarna blir förvrängda.
 • Ett kamerastativ riktat rakt framifrån och inte från sidan är en nödvändighet. Placera det inte för högt eller för lågt och stå på knä för bästa vidvinkelfotot!

Om fotografen: Anna Larson började i branschen som interiörfotograf för heminredningstidningar i Sverige och hennes karriär spänner nu över ett decennium. De som är intresserade kan se hennes arbete på anna_foxola på Instagram.